Bu haftanın tarihi karakteri : Muhibbi mahlası ile tanıdığımız iyi bir şair, yetenekli bir kuyumcu ve Osmanlı İmparatorluğu‘na Altın Çağını yaşatan, Muhteşem Süleyman olarak da anılan Kanuni Sultan Süleyman.
Kanuni Sultan Süleyman, 1494 yılında dünyaya geldi. Osmanlı tahtına çıkışıyla birlikte, hükümdarlık dönemi 1520’den 1566’ya kadar sürdü. Kendisi, Osmanlı tarihindeki en uzun süre tahtta kalan padişahlardan biridir. Kanuni Sultan Süleyman, dönemi boyunca birçok başarı elde etmiş ve Osmanlı İmparatorluğu’nu genişletmiştir. Kendisi, askeri zaferlerle ün kazanmış ve döneminde birçok alanda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı en parlak dönemini yaşamıştır. Bu yüzden “Muhteşem Süleyman” olarak anılmaktadır.
Kanuni tahtta çıktığı zaman 26 yaşındaydı ve babasından güçlü bir ekonomi devralmıştı. Aynı zamanda Avrupa kendi iç meseleleriyle uğraşıyordu. Bu meselelerden yararlanarak Batı seferlerine daha çok ağırlık vermiştir.
İlk olarak, askeri dehasıyla dikkat çekti. İlk yıllarında Osmanlı İmparatorluğu’nun genişleme politikalarını sürdürdü. Fatih Sultan Mehmed döneminde alınamayan Belgrad’ı 1521’de fethetti. 1522 yılında Rodos’u fethettikten sonra Macar Seferi’ne karar vermişti. Mohaç Meydan Muharebesi’nde (1526) Macaristan Kralı II. Lajos’u mağlup ederek Osmanlı hükümdarı olarak ün kazandı.
1529 yılında gerçekleşen Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa genişleme politikalarının bir parçasıydı. Kanuni Sultan Süleyman, ordusunu Habsburg İmparatorluğu’nun başkenti Viyana’ya yönlendirdi. Viyana, stratejik bir öneme sahip olduğu için Kanuni’nin hedefi olmuştu.
Ancak, Viyana Kuşatması sırasında kış mevsiminin yaklaşması, kuşatmaya büyük toplar getirilmemesi, erzak sıkıntısı gibi nedenlerden ötürü Osmanlı ordusu başarılı olamadı ve geri çekilmek zorunda kaldı.
Viyana Kuşatması, Osmanlı İmparatorluğu’nun zirvesinde olduğu dönemde gerçekleştiği için tarihsel bir öneme sahiptir. Kuşatmanın başarısız olmasının sonucunda Osmanlı İmparatorluğu’nun genişleme süreci zayıflamaya başlamıştır.
1532 yılında gerçekleştirilen Alman Seferi’nde ne Ferdinand ne de Şarlken onun karşısına çıkmaya cesaret edebilmişti. Bu seferden sonra Ferdinand, İstanbul’a elçi göndererek Osmanlı Devleti ile barış antlaşması imzalamak istemiştir. Bunun sonucunda 1533 yılında İstanbul Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmaya göre Avusturya Kralı protokolde Osmanlı vezir-i azamına denk sayılmıştır.
1534-1536 yılları arasında Irakeyn Seferi ile Bağdat ve Diyarbakır’ı fethederek Safevi İmparatorluğu’na karşı üstünlük kurdu.
1538 yılında Preveze Deniz Savaşı’nda Barbaros Hayreddin Paşa ile birlikte Hristiyan ittifakına karşı zafer kazandı.
Kanuni Sultan Süleyman, aynı zamanda edebiyat ve sanatın destekçisiydi. Şairler, yazarlar, sanatçılar ve mimarlar sarayında toplandı ve onlara büyük ölçüde destek verdi. Mimar Sinan’ın eserleri bu döneme damgasını vurdu. Topkapı Sarayı’nın inşası tamamlandı ve Osmanlı kültürü zirveye ulaştı. Divan edebiyatının zirvesini yaşandığı dönem olarak kabul edilir.
Hukuk alanında yaptığı gelişmeler de unutulmaz. “Kanunname-i Ali Osman” olarak bilinen yasalarını geliştirerek adaleti sağlamaya çalıştı. Bu, Osmanlı İmparatorluğu’nun hukuki alanda önemli adımlar atmasına olanak sağladı.
Kanuni Sultan Süleyman, 7 Eylül 1566 tarihinde Zigetvar Kuşatması sırasında hayatını kaybetti. Ölümünün ardından yerine oğlu 2. Selim geçmiştir. Ölümü, Osmanlı İmparatorluğu’nun zirvesinde olduğu bir dönemde gerçekleşti. Kanuni’nin ölümü uzun süre saklandı. İç organları Macaristan ‘da defnedildi. Vücudu tahnit (mumyalama) edildikten sonra İstanbul’a getirildi. Kabri, İstanbul’daki Süleymaniye Camii’nin avlusunda yer almaktadır.
Sonuç olarak, Kanuni Sultan Süleyman, sadece askeri başarılarıyla değil, kültürdeki etkisi ve hukuki reformlarıyla da Osmanlı tarihinde unutulmaz bir lider olarak anılmaktadır.
KAYNAKÇA:
TRT Belgesel. (2021, Aralık 17). Belgrad Fatihi: Kanuni Sultan Süleyman | Savaşın Efsaneleri | TRT Belgesel. [Video]. Youtube. https://youtu.be/le8yUb0UhZQ?si=90eqqJWItQ3QGJv-
GÖRSEL KAYNAKÇA:
Bir yanıt yazın