Bu haftanın tarihi karakteri “Tanrı’nın Kırbacı” olarak da bilinen ve Avrupa Hun Hükümdarlığına en parlak dönemini yaşatan Atilla. Kendisi aynı zamanda birçok efsaneye ve destana konu olmuştur. O zaman gelin, bu ünlü hükümdarı daha yakından tanıyalım.
ATİLLA’NIN LİDERLİK YOLCULUĞU
Atilla, babasının erken ölümünün ardından tahta çıkan amcası tarafından cesur bir savaşçı olarak yetiştirildi. Sonraki zamanlarda amcasının ölümünün ardından ağabeyi Bleda ile beraber tahtı devraldılar.
BLEDA İLE ZIT KARAKTERLERE SAHİPTİ
Bleda eğlenceye düşkün ve savaşmak istemeyen biriydi. Atilla ise tam aksine cesur ve gözü pekti.Bu yüzden Atilla daha çok ordu ve dış politikayla ilgilenirken Bleda, genellikle onun gölgesinde kaldı. Bleda öldükten sonra Atilla, imparatorluğun tek hükümdarı oldu. (Bazı kaynaklar Bleda’yı Atilla’nın öldürdüğünü söylemektedir. Fakat bu konuda uzman tarihçi olan Ahmet Taşağıl, Bleda’nın eceliyle öldüğünü yazmıştır.)
Margus Antlaşması ve Hun İmparatorluğu’nun Yükselişi
Avrupa’da kurduğu üstünlük sonrasında Atilla’dan çekinen Bizans, elçi göndermeye karar verdi. Elçiler daha sınıra gelmeden Atilla onları at üstünde karşıladı. Onlara söz hakkı vermeden kendi şartlarını saymaya başladı. Ve 434 yılında Doğu Roma İmparatorluğu ile Margus Antlaşması imzalandı. Antlaşmadaki şartlar koşulsuzca kabul edildi.
Margus Antlaşması’ndaki Bazı Maddeler
• Bizans İmparatorluğu bundan sonra Hunlara bağlı kavimlerle antlaşmalara girmeyecek.
• Bizans’ın elinde bulunan mülteciler iade edilecek.
• Bizans’ın ödediği yıllık vergi iki katına çıkarılacak.
Çok Kültürlü Bir Yapının Oluşumu
Yıllar geçtikçe Hun İmparatorluğu çok uluslu bir yapıya dönüşmüştü. Farklı kavimler bu topraklarda yaşamaya başladı. Buna rağmen hayat gayet huzurluydu. Bunun sebebi Atilla’nın muhteşem otoritesiydi.
Bizans’a Düzenlenen Seferler ve Suikast Planı
Hunlar bu kadar huzurluyken Roma, sıkıntıların başkenti olmuştu. Atilla bir süre sonra Bizans’a karşı baskıyı tekrar arttırmaya başladı. Çünkü Bizans İmparatoru antlaşmaya bağlı kalmıyordu ve Hunların içindeki diğer toplulukları da isyana teşvik ediyordu. Bu gibi sebepler sonucunda Atilla 441 yılında Doğu Roma üzerine 1.Balkan Seferini düzenledi. Bu savaşın sonunda Bizans büyük zararlar aldı. Atilla’nın karşısında duramayacaklarını anlayıp şartlarını tekrar kabul etmek zorunda kaldılar.
Ancak Atilla’nın istediği vergi miktarı çok yüksekti ve Bizans bu vergiyi ödemekte zorlanıyordu. Savaşıp bu vergiyi kaldıramayacaklarını bildikleri için Atilla’ya bir suikast düzenleyerek onu ortadan kaldırmayı düşündüler.
Atilla bu suikast planını casusları sayesinde öğrenmişti. Bu sayede suikast girişimi başarısız oldu. Fakat Atilla, suikastçıya bir ceza vermedi. Elçileriyle Bizans İmparatoru Theodius’a bir mektup gönderdi.
Atilla’nın Theodosius’a yazdığı mektup:
“Theodosius, Atilla gibi asil bir babanın oğludur. Atilla, Muncuk’tan aldığı asaleti muhafaza etmiş ama Theodosius, Atilla’ya haraç vermekle köle durumuna düşmüştür. Theodosius, köle durumuna düşmekle bile kölelik haysiyetini koruyamamıştır. Çünkü efendisi olan Atilla’nın canına kıymak istemiştir.”
Atilla, Doğu Roma’nın şartlara yine uymaması üzerine 2.Balkan Seferine çıkmıştır. Bu sefer sonucunda Anatolios Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmaya Bizans’ın ödediği vergi üç katına çıkarılmıştır. Antlaşmanın sonucunda Atilla yönünü Batı Roma İmparatorluğu’na çevirmiştir.
Batı’ya Yapılan Sefer
Bu seferlerden sonra Atilla Galya Seferi’ne çıkmıştır. Romalılar büyük endişeye düşmüştü ve sonucu ne olursa olsun barış yapmaya karar verdiler. Papa 1.Leo başkanlığında büyük bir barış heyeti hazırlandı ve Atilla ile görüşmek için yola çıktılar. Papa, ondan Roma’yı esirgemesini istemiştir. Bu konuşma sırasında Papa’nın diz çöküp af dilediği anlatılsa da kesin olarak böyle bir bilgi bulunmamaktadır. Papa’nın isteğini kabul eden Atilla, Bizans’a olduğu gibi Batı Roma’ya karşı da üstünlük sağlamıştı.
Ölümü
Atilla bir sefer dönüşü sonrasında ölmüş ve yerine oğulları geçmiştir.
Konu Olduğu Efsaneler ve Destanlar
Atilla hem Türk hem de dünya tarihinde izler bırakmış bir karakterdir. Avrupa’da yüzyıllar boyunca onun hakkında efsaneler türetilmiştir. Bu efsanelerden en fazla bilinenlerinden biri Savaş Tanrısı Ares’in kılıcının Atilla’da olduğu ve bu yüzden bütün dünyaya hükmedeceğidir. Almanların Nibelungen Destan’ı onun savaşlarını konu almıştır.
KAYNAKÇA:
https://derstarih.com/avrupa-hun-imparatorlugu/
https://tarihgunluk.blogspot.com/2016/01/tanrinin-kirbaci-atilla.html
“Kök Tengri’nin Çocukları”
GÖRSEL KAYNAKÇA:
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Ftr.pinterest.com%2Fpin%2F394557617350240482%2F&psig=AOvVaw0oySKypvayR6saxgSvu_M6&ust=1710079443915000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBAQjRxqFwoTCICR8sCs54QDFQAAAAAdAAAAABAt
Bir yanıt yazın